::: گره
فرش؛ نقش واقعيت يا خيال
اين مجموعهي مستند به بررسي زيباييشناسي نقوشِ ايراني ميپردازد، نقشهايي كه در نقاط مختلف فرهنگي و جغرافيايي اين سرزمين با هم شباهتها و تفاوتهاي تكرارشونده دارند.
«گره» ريشهي اين نقشها و مسير تغيير و دگرگوني آنها را جستجو ميكند، از نسبت فرش و معماري ميگويد و در كنار همهي اينها با ارائهي يك شخصيت نمايشي با بازي رويا نونهالي، بازيگر سرشناس و صاحب سبك ايراني، سعي ميكند به روحيات، احوال، غمها و شاديهاي طراحان و بافندگان اين نقشها نزديك شود.
در گذشته، طراحان، بافندگان و معمارانِ ايراني هنگام انجام كار آوازهايي ميخواندند كه حاکی از دردها و آرزوهاي آنها بود. اكنون پس از سالهاي سال، تعداد كمي از آنها باقي ماندهاند و تعداد كمتري از بافندگان هنگام بافت فرش اين اشعار را ميخوانند.
فاروقي بر اساس نتایجِ پژوهش انجام شده روي اشعار بر جای مانده، اشعار گوناگوني را تنظیم كرد كه بازيگر نقش بافنده آنها را در مقاطع مختلف زندگياش و در مناطق مختلف جغرافيايي ايران زير لب ميخوانَد و از واقعيت و خيال و شادي و غم و زندگياش ميگويد و همانها را روي فرش ميبافد و تعريف ميكند.
اين مستند ضمن بررسي انواع نقوش ايراني روي فرش و پارچه، به مناطق مختلف ايران سفر کرده و به فرهنگ، آيين و موسيقي آن مناطق ميپردازد.
فرش از این نظر خيلي شبيه به سينماست که آن هم در واقع يك هنر-صنعت است.
«گره» مستندي است موزيكال كه شعر و موسيقي در آن نقش بسيار تعيين كننده دارد. در اين مستند نيز موضوع مديريت سنتي و مديريت مدرنِ صنعت فرش ايران كه در جهان جايگاه خاصي دارد مورد بررسي قرار گرفته است.
اين مستند در ۲۶ قسمت ۳۰ دقيقهاي در ايران توليد شده است.
>> طراح، نويسنده و كارگردان: رامين حيدري فاروقي
>> بازيگر اصلي: رويا نونهالي
>> تصوير: مسعود مسجدي
>> موسيقي: محمد حقگو
>> تدوين: امير خسرو شاهوردي
>> برنامهريز و دستيار اول كارگردان: كسري كريمي